Τι είναι ο ΔΜΣ;
ο ΔΜΣ είναι ένα εργαλείο (το κυριότερο) που χρησιμοποιείται στην αξιολόγηση διατροφικής κατάστασης. Είναι ένας δείκτης που χρησιμοποιείται για να υπολογίζουμε αν το παρόν βάρος μας, σε σχέση με το ύψος μας, είναι φυσιολογικό ή όχι. Ουσιαστικά ορίζονται οι κατηγορίες: λιποβαρής, φυσιολογικό βάρος, υπέρβαρος και παχυσαρκία 1ου, 2ου και 3ου βαθμού.
Προσοχή όμως, το αποτέλεσμα του δεν είναι πάντοτε αξιόπιστο. Η χρήση του σε άτομα με αυξημένη μυϊκή μάζα δεν δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα. Η ανάλυση σύστασης σώματος είναι το καλύτερο εργαλείο διατροφικής αξιολόγησης. Για παράδειγμα, δύο άτομα μπορεί να έχουν τον ίδιο ΔΜΣ, αλλά να έχουν εντελώς διαφορετική σύσταση σώματος (μυϊκό ιστό, λιπώδη ιστό).
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ισχύουν οι παρακάτω κατηγορίες:
Κατηγορία βάρους | ΒΜΙ | Επίπτωση |
---|---|---|
Λιποβαρής | <18,5 | Αυτός που έχει έλλειψη λίπους σε τέτοιο βαθμό που τείθεται σε κίνδυνο η υγεία του. |
Φυσιολογικό / υγιές βάρος | 18,5-25 | Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται με το υπέρβαρο και την παχυσαρκία. |
Υπέρβαρος | 25-30 | “Μέτριος” κίνδυνος για ανάπτυξη χρόνιων καταστάσεων όπως υψηλή πίεση αίματος, διαβήτης και υψηλή χοληστερόλη. |
Παχυσαρκία Α' βαθμού | 30-35 | “Υψηλός” κίνδυνος για ανάπτυξη χρόνιων καταστάσεων όπως υψηλή πίεση αίματος, διαβήτης και υψηλή χοληστερόλη. |
Παχυσαρκία B' βαθμού | 35-40 | “Πολύ Υψηλός” κίνδυνος για ανάπτυξη πλήθους χρόνιων παθήσεων. |
Παχυσαρκία Γ' βαθμού | > 40 | Νοσογόνος παχυσαρκία. Θεωρείται αυτόνομο πρόβλημα υγείας. Σχεδόν βέβαιη ανάπτυξη πλήθους χρόνιων παθήσεων. |