stroke

Διατροφή μετά το εγκεφαλικό

2024-11-27Φαίδρα ΔάγκογλουΕνημερωτικά Άρθρα

Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι δύσκολο να ληφθούν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μετά το εγκεφαλικό μπορεί:

  • Να αντιμετωπίσετε προβλήματα στη χρήση του χεριού ή καρπούς σας, καθιστώντας δύσκολη τη διαδικασία του φαγητού.
  • Να έχετε προβλήματα μνήμης και σκέψης, κάτι που μπορεί να σημαίνει πως ξεχνάτε να φάτε και να πιείτε.
  • Να έχετε απώλεια όρεξης – δεν υπάρχει το αίσθημα της πείνας.
  • Να έχετε προβλήματα κατάποσης που οδηγούν σε δυσφαγία.

Ο διαιτολόγος θα σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε πως προσλαμβάνονται οι απαιτούμενες ποσότητες θρεπτικών συστατικών. Αυτό μπορεί να σημαίνει να καταναλώνετε συγκεκριμένα είδη τροφίμων, λιγότερο ή περισσότερο από κάποιες κατηγορίες τροφίμων, ακόμη και τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Τι θα πρέπει να μειώσετε στη διατροφή σας μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;

Αλάτι: Μεγάλη κατανάλωση αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση ¼ κουταλάκι του γλυκού αλατιού/ ημέρα. Αυτό το αλάτι θα πρέπει να περιλαμβάνει το μαγειρικό καθώς και αυτό που κρύβεται στα διάφορα τρόφιμα του εμπορίου. Πολλές φορές η διατροφική ετικέτα μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την περιεκτικότητα του τροφίμου σε νάτριο και όχι σε αλάτι. Επιτρέπονται τρόφιμα με μικρότερο ή ίσο των 0,04 γρ νατρίου.

Ζάχαρη: Υψηλή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα αγγεία του αίματος. Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέξτε αυτά με χαμηλή περιεκτικότητα, δηλαδή αυτά με 5γρ ζάχαρης ή λιγότερο, ανά 100γρ τροφίμου.

Κορεσμένα λιπαρά: Αυξημένη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε δισλιπιδαιμίες. Προτιμήστε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία περιέχονται σε λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο.

Αλκοόλ: Υψηλή κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει σε διάφορους παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει πότε είναι ασφαλές να αρχίσετε να πίνετε αλκοόλ ξανά και πόσο είναι ασφαλές για σας να πιείτε.

Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορεί να βελτιώσουν την υγεία σας, καθώς και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ενός μελλοντικού εγκεφαλικού.